dinsdag 24 mei 2011

lees- en kijktips 24 mei 2011




Hallo allemaal,



Ik heb gisteren wat namen van films en boeken laten vallen. Bij deze de titels van de films:
'Team America' van Trey Parker
'The Beach' van Danny Boyle (over een utopie die een dystopie wordt)
Iemand noemde nog de prachtige Franse (nep)documentaire over de maanlanding. Die zou zijn geregisseerd door Stanley Kubric: 'Operation Lune' uit 2003 van regisseur William Karel. De genoemde filosofen en boeken worden in de vorige post over 'Wag the dog' genoemd.

Een meneer beargumenteerde dat we geen vrije wil hebben omdat dat blijkt uit hersenonderzoek. Dat wordt inderdaad beweerd in boeken over de hersenen zoals het boek van Dick Swaab 'Wij zijn ons brein'. De twee nieuwe examenbundels voor het vwo-eindexamen filosofie heten 'Hoezo vrije wil?' (Maureen Sie red.) en 'Vrije wil' (Tjeerd van der Laar) en zijn verschenen bij Lemniscaat.

We hebben het vooral gehad over Plato's Staat en de nobele leugen. Sommigen van jullie schreven dat de zaaldiscussie nogal van de hak op de tak ging. Daar ga ik proberen iets aan te doen en wellicht kunnen we met z'n allen proberen een mooie filosofische redenering op te zetten aan de hand van een duidelijke vraag. Ik zal proberen niet steeds nieuwe filosofische vragen op te werpen. Sommige mensen vonden het te moeilijk en anderen verlangden naar meer (wetenschappelijke) diepgang. Iemand vroeg zich af of er op dit blog ook reacties gegeven kunnen worden; dat kan onder elke post.

Uit de enquĂȘte kwam het volgende. Er waren 32 ingevulde formulieren.
5 (3x 9,4%) 4 (21x 65,6%), 3 (5x 15,6%), 2 (3x 9,5%)

1 opmerking:

  1. Als men beweert dat er geen vrije wil is, is de titel; 'Wij zijn ons brein' in strijd met die bewering toch?
    Onze vrije wil zit misschien in ons onbewustzijn al en zijn we zelfs veel vrijer dan we denken! ; )

    BeantwoordenVerwijderen