woensdag 27 april 2011

Overzicht colleges t/m 5 juli 2011 in 'De Fabriek'.

Filosofiedocent Joan de Ruijter verzorgt vanaf 5 april elke 2 weken op dinsdagavond 20.15- 21.45 een college filosofie en film.
Een los college kost 12,50 euro. Reserveren is aanbevolen : info@de-fabriek.nl



19 april Film en filosofie: 'Zijn we vrij?' In de tweede editie van film en filosofie in de Fabriek zullen we de vraag: 'Bestaat echte vrijheid?' bespreken. Aan de hand van de film 'Das Experiment' duiken we in de theorieen van Michel Foucault en Jean-Paul Sartre over vrijheid. Is de mens gedoemd om vrij te zijn of zijn we slachtoffer van de structuren in onze ingewikkelde maatschappij?


10 mei Film en filosofie: ‘Mag je iemand beoordelen naar je eigen waarden?’ Aan de hand van de film ‘Dogville’ gaan we discussieren over de vraag of je iemand mag of zelfs moet beoordelen naar je eigen normen en waarden. Immanuel Kant vindt het je menselijke plicht om dat inderdaad te doen. Jeremy Bentham oordeelt eenvoudigweg dat mensen vooral moeten doen wat de meeste mensen gelukkig maakt. Klinkt eenvoudig, maar wat nou als de meeste mensen gelukkig worden van bier?


24 mei Film en filosofie: Aan de hand van de film ‘Wag the dog’ bespreken we of de mens van nature kan samenleven zonder sterke leider. Moet de regering, zoals Plato zegt, mensen een leugen voorspiegelen voor een vreedzame samenleving? We gaan de revoluties in het midden oosten beoordelen aan de hand van de theorieen van Hobbes, Locke en Rousseau.


7 juni Film en filosofie: Mag je een andere cultuur beoordelen of ben je zo ingebed in je eigen cultuur dat een neutrale kijk op een vreemde cultuur onmogelijk is? Aan de hand van de film ‘Borat’ ontdekken we wat een cultuurrelativistische en een etnocentrische benadering is in de filosofie. We zullen in deze aflevering ook proberen een antwoord te geven op de vraag: ‘Bestaat er eigenlijk een Nederlandse cultuur?’.


21 juni Film en filosofie: Aan de hand van de film ‘Exit through the giftshop’ denken we deze keer na over de vraag ‘Wat is kunst?’. We proberen kunst te definieren en kijken naar definities van filosofen. Is kunst pas echte kunst als er een filosofische gedachte achter zit of is kunt eigenlijk maar iets kunstmatigs zoals Plato zegt? Hij vond dat kunstenaars maar imitators waren en achtte ze niet hoog.


5 juli Film en filosofie: Aan de hand van de film ‘Lola rennt’ denken we na over de vraag ‘Wat is toeval?’. Als ik 20 seconden later van huis ga ziet mijn dag (en die van alle anderen) er dan anders uit? Of bestaat toeval niet en is alles gedetermineerd? Is er een god die dit alles organiseert en kun je bewijzen dat God bestaat? Deze vragen spelen een rol in de meest fundamentele vorm van filosofie: metafysica.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten