vrijdag 1 juli 2011

5 juli 20.15: Metafysica

Ik ga het op 5 juli hebben over het meest abstracte domein van de filosofie: de metafysica. Heidegger stelde de vraag: 'Waarom is er iets en niet niets?' en die vraag vormt de basis van de metafysica. De vraag: 'Bestaat toeval' is er nauw mee verweven omdat dat lijkt op de vraag: 'Waarom volgt A op B en is dat niet anders?'. Veel mensen geven als antwoord: 'Toeval bestaat niet want IETS (God) bepaalt wat er gebeurt'. Dat is dan ook meteen het antwoord op de vraag van Heidegger: 'Er is iets omdat God het wil'.

Daarom gaan we het ook nog eventjes over God hebben. We doen dit aan de hand van de films 'Bruce Allmighty (God)' en 'Lola rennt' (Toeval). Als gastspreker hebben we deze keer Jan de Valk, gepensioneerd vakdidacticus levensbeschouwing aan de UvA (en ex-collega van mij).

Metafysica is dus het meest abstracte onderdeel van de filosofie en daarmee ook het lastigste, zweverigste, 'vaagste' of meest transcendente. Daarom ben ik blij dat Jan de Valk mij bij komt staan om inzichtelijk te maken welke denkrichtingen er allemaal zijn binnen die metafysica.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten